Toate cladirile nou construite trebuie dotate cu panouri fotovoltaice

Toate cladirile nou construite trebuie dotate cu panouri fotovoltaice

UE a pregatit o lege ce impune integrarea de panouri solare pe acoperişul tuturor clădirilor noi pana în 2029.
Panourile solare care produc energie electrică ar putea deveni obligatorii pe acoperișul clădirilor noi, acesta este planul Uniunii Europene. Planul Executivului european este ca jumătate din energia blocului comunitar să provină din surse regenerabile peste 7 ani.

Energia solară a acoperit 5% din necesarul UE în 2020, iar panourile solare montate pe acoperişurile clădirilor ar putea furniza aproape 25% din energia UE până în 2030.
Astfel, energiile regenerabile sunt cea mai bună modalitate pentru a lupta cu schimbările climatice și a atinge independența energetică.

La noi există deja un program prin care românii care stau la curte pot primi bani de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice pe acoperiș – Casa Verde. În curând, acest lucru ar putea fi făcut și la bloc, prin intermediul asociațiilor de proprietari.
Programul Casa Verde presupune acordarea unei finanțări în valoare de 20.000 de lei celor care vor să devină prosumatori, adică să-și producă singuri energia electrica.

Pastrand estimarile de consum ale unei locuinte intre 200 si 250 kWh lunar, o casa ar putea sa devina independenta energetic prin utilizarea a 8 panouri solare, investitia totala ridicandu-se in acest caz undeva la 10.000 de euro, pentru ca mai sunt necesare si alte echipamente pentru ca la final panourile fotovoltaice sa aduca lumina.

“Acum o astfel de investitie nu poate fi rentabila, cel putin in cazul unui consumator clasic care jumatate din zi este plecat de acasa si deci practic nu are ce sa faca cu energia produsa. Daca aceasta ar putea fi preluata de catre sistemul energetic, atunci investitia ar deveni una profitabila”, spun specialistii din piata.

Casa Verde 2021-2022 – montare de panouri fotovoltaice cu bani de la stat

LASĂ UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *