Izolatia termica a casei in prezent si in viitorul apropiat
Studiile arata ca, industria construcțiilor este responsabilă pentru 38% din emisiile de CO2, iar 75% dintre acestea se datorează modului de funcționare a clădirilor. Acestea utilizează 36% din întreaga cantitate de energie necesară pe planetă, conform datelor pentru 2020 din Global Status Report for Buildings and Construction. Aici devine izolația termică un factor important.
Pierderile sau câștigurile de căldură se produc prin convecție, conducție și radiație. Acestea se vor produce în mod inevitabil, dar este de datoria proiectantului să gestioneze rapiditatea procesului cu care se pierde sau se câștigă căldura.
Procesul poate fi controlat prin utilizarea unor materiale și tehnici de construcție adecvate pentru a stabili și menține o anvelopă etanșă a clădirii, care să includă niveluri ridicate de izolație.
În general, 40% din transferul de căldură într-o clădire se face prin acoperiș, până la 25% prin pereți și până la 15% prin pardoseală.
Principalele produse izolatoare aflate în prezent pe piață sunt vata minerală de sticlă, vata minerală bazaltică, polistirenul, poliuretanul, celuloza și fibrele de lemn. Fiecare dintre aceste opțiuni are calități și atribute diferite, care vă pot ajuta în alegerea materialelor pentru o anumită zonă. Dar există și alte materiale, cum ar fi aerogelul, pluta, paiele sau cânepa.
Spre exemplu, cânepa stochează în mod activ căldura – în condiții ideale, aproape 2.500 de juli. Acest lucru întârzie răcirea și încălzirea. Izolația de cânepă durează de până la zece ori mai mult decât izolarea cu vată minerală.
O proprietate comună a materialelor menționate este aceea că sunt ușoare și capabile să rețină o cantitate considerabilă de aer.
Sursa: www.saint-gobain.ro/
Izolatie in sistem ETICS cu vata bazaltica
9 locuri ale casei unde poti folosi polistirenul extrudat
LASĂ UN COMENTARIU