5 tipuri uzuale de acoperisuri pentru constructii. Ce alegi?
Pentru proiectarea si constructia unui acoperis se tine cont in primul rand de conditiile meteo ale zonei (temperaturi, vant si precipitatii/zapada), de destinatia cladirii si de preferintele proprietarului.
Iata 5 tipuri uzuale de acoperisuri si cateva dintre caracteristicile lor:
1. Acoperis in doua ape
Cunoscut si sub denumirea de acoperis cu doua ape, acesta reprezinta unul dintre modelele clasice de acoperisuri inclinate si poate fi cu usurinta recunoscut dupa forma triunghiulara formata de cei doi versanti.
Acest tip de acoperis este usor de realizat, nu necesita costuri prea mari, datorita designului simplu, permite scurgerea cu usurinta a apei de ploaie si a zapezii si ofera spatiu pentru amenjarea unei mansarde.
2, Acoperis cu o apa
Numit si acoperis intr-o apa, este acoperisul cu o singura panta.
Acest tip de acoperis este simplu, cu un aspect modern dar poate cauza probleme in zonele cu vanturi puternice si nu ofera suficienta rezistenta.
3. Acoperis tip terasa
Este un acoperisul plat, nu are pante. Aceste tipuri de acoperisuri sunt folosite de obicei pentru cladirile industriale, blocurile de locuinte, insa pot fi la fel de utile si in cazul locuintelor mici.
Spatiul plan ofera o serie de posibilitati: amenajarea unei terase sau a une gradini, montarea de panouri solare etc.
4. Acoperis in patru ape
Este format din patru ape/laturi care se unesc in partea de sus printr-o coama orizontala.
Acest tip de acoperis este usor de construit si nu necesita multe materiale, avand costuri reduse de constructie.
Poate fi utilizat in zonele cu vanturi puternice si ninsori dese deoarece permite scurgerea cu usurinta a apei si impiedica acumularea acesteia pe acoperis si in plus ofera spatiu suplimentar pentru amenajarea unei mansarde.
5. Acoperis tip fluture
Acest tip de acoperis este de inspiratie franceza, fiind asemanator cu cel cu patru ape. Cele doua pante superioare formeaza litera „V“ inversata, in continuarea carora se afla doua laturi orizontale prelungite, care pot fi plate sau curbate.
Acesta ofera mult mai mult spatiu pe inaltime pentru amenajare unei mansarde la ultimul nivel al locuintei dar nu este recomandat pentru zonele cu ninsori abundente, intrucat se poate acumula multa zapada pe portiunea de sus a acoperisului unde panta este mai mica.
Necesita mai multa mententanta intrucat praful si umezeala se pot acumula in unghiul format de planul inclinat si cel orizontal, favorizand aparitia mucegaiului.
Sursa: https://mathaus.ro/
Care este durata de viata a unui acoperis
LASĂ UN COMENTARIU