Roboti in constructii
Constructorul ideal al viitorului s-ar putea să nu mai fie unul uman, ci un robot, care construiește mai repede și mai bine.
In prezent, cererea de locuinte este mai mare decat oferta. De multe ori, antreprenorii se confrunta cu lipsa forței de muncă, adică cei specializati în construcții. In plus, automatizarea mai multor procese de muncă în construcții, împiedică expunerea lucrătorilor la riscuri potențiale, cum ar fi lucrul la înălțime și lucrul cu materiale toxice.
Ca urmare, lucrul cu roboti are toate sansele sa fie adoptat.
Spre exemplu, s-a inventat un robot inteligent autonom pentru tencuială, ce operează cu lucrătorii pe șantier. Folosind o nouă metodă de scanare 3D, robotul de tencuială este capabil să analizeze 3D mediul său, permițând monitorizarea progreselor, compararea BIM și o înțelegere precisă a cerințelor de tencuială.
Echipat cu o diversitate de senzori avansați și algoritmi AI, robotul industrial de tencuială necesită o intervenție umană minimă.
Un alt exemplu este robotul umanoid Atlas (Boston Dynamics) care manevrează obiecte pe un șantier de construcții creat special. Poate să mute scânduri și obiecte grele sau să ducă o geantă cu scule unui „coleg” aflat pe o schelă, pe care robotul a trebuit să urce. Este important ca robotul să poată îndeplini aceste sarcini aproape cu viteza omului, afirma inventatorii.
Robotul care montează impecabil placi din gips carton și ne arată cam cum va fi viitorul construcțiilor
Inca din 2019 un robot umanoid japonez care poate sa foloseasca o surubelnita electrica si sa instaleze placi din gips carton ne ofera ocazia sa tragem cu ochiul la industria constructiilor intr-un viitor nu foarte indepartat.
HRP-5P, robotul inteligent dezvoltat de o echipa de la Institutul de Tehnologie si Stiinte Industriale Avansate din Japonia, este prevazut cu functii ca detectarea obiectelor si planificarea miscarii. Cu doua carlige pe post de maini, masinaria apuca placile, se deplaseaza cu ele de-a lungul incaperii si le instaleaza in locul dorit. Lucreaza cu multa precizie, chiar daca destul de incet.
Surse: https://www.robotindustries.ro / https://www.spatiulconstruit.ro/
LASĂ UN COMENTARIU