START campanie nationala de reducere a muncii nedeclarate in constructii

START campanie nationala de reducere a muncii nedeclarate in constructii

In contextul actual, incidenta muncii nedeclarate tinde sa capete noi forme de manifestare si sa se extinda.
Ca urmare a acestei concluzii, a fost elaborat un plan de masuri iar Inspectia Muncii a lansat o campanie nationala pentru reducerea incidentei muncii nedeclarate.

„Anuntam lansarea Campaniei Naţionale in vederea reducerii incidentei muncii nedeclarate si subdeclarate la angajatorii care işi desfaşoara activitatea in urmatoarele domenii de activitate: constructii, fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase, protectie si paza depozite, service/spalatorii, comert si lanturi de aprovizionare, notariate, birori de avocatura si birouri de arhitectura, care se va desfasura in perioada 30 august – 17 decembrie 2021.

Munca nedeclarata continua sa fie un fenomen ingrijorator si va dau ca exemplu situatia descoperita de inspectorii de munca pe un santier din Bucuresti, acum doua zile, unde, intr-o singura zi, au fost gasite 57 de persoane care munceau fara contract individual de munca. Impactul social negativ al muncii nedeclarate si subdeclarate ne afecteaza pe toti. Indiferent de statutul fiecaruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu incurajati munca nedeclarata sau subdeclarata!”- Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

In primele 7 luni ale anului 2021, din numarul total de controale efectuate in domeniul relatiilor de munca, insemnand 42.227, in peste 94% dintre acestea, respectiv 39.795, a fost vizata si identificarea si combaterea muncii nedeclarate.

Din cele 5.253 de amenzi aplicate pentru incalcarea legislatiei in domeniul relatiilor de munca, peste 28%, respectiv un numar de 1.516 au fost aplicate pentru utilizarea muncii nedeclarate. Din cuantumul total al amenzilor aplicate, care a fost de 64.594.400 lei, 79%, respectiv 51.140.000 lei, a constituit-o valoarea aplicata pentru munca nedeclarata.
Sursa: agendaconstructiilor.ro

LASĂ UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *