Cum sa utilizati si sa montati caramizile de zidarie Porotherm

Cum sa utilizati si sa montati caramizile de zidarie Porotherm

Blocurile de zidarie Porotherm nu impun elaborarea unor norme specifice de executie, ci, conform producatorului, numai luarea urmatoarelor masuri ce se vor urmari riguros. Iata 14 sfaturi despre cum sa utilizati si sa montati blocurile ceramice de zidarie Porotherm.

 1. Dupa desfacerea foliei protectoare a paletului de blocuri ceramice, se procedeaza la udarea, in stiva, de sus in jos, cu furtunul, pentru a se asigura o buna aderenta a mortarului.
 2. La zidire se pot folosi mortare de zidarie cu aplicatie generala, de clasa minim M5 (conf. SR EN 998-2).
 3. Zidirea se va incepe de la colt, caramizile umezite asezandu-se pe patul de mortar nivelat in prealabil, conform cotelor.

4. Caramizile Porotherm se pozeaza avand golurile in pozitie verticala.

Grosimea nominala a rostului orizontal de mortar se recomanda a fi de 1,2cm. Mortarul trebuie sa acopere toata suprafata orizontala a blocurilor ceramice, pana la muchii.

 1. Pentru caramizi Porotherm cu locas de mortar si pentru cele de tip N+F (lamba si uluc), imbinarea verticala se realizeaza prin contact direct intre doua blocuri ceramice alaturate.
 2. Locasurile de mortar din caramizi se vor umple complet, prin introducerea mortarului, cu mistria, de deasupra, dupa asezarea pe pozitie a randului de blocuri ceramice Porotherm.
 3. Blocurile ceramice N+F (nut si feder) nu necesita mortar in imbinarea verticala.
 4. La pozitionarea blocurilor ceramice se va utiliza obligatoriu ciocanul de cauciuc. Nu se vor pozitiona caramizi asezate decalat, inclinate sau fara asigurarea planeitatii suprafetelor de zidarie.
 5. Teserea zidariei se face traditional, de regula cu un decalaj de jumatate de bloc (dar nu mai putin de ¼ din lungimea elementului). Se vor respecta indicatiile proiectului privind forma si dimensiunile necesare.
 6. Pentru teserea corecta si calitatea superioara a zidariei, se vor folosi caramizi fractionate Porotherm (treimi Porotherm 25 3×1/3 si jumatati Porotherm 30 ½ Robust , Porotherm 38 1/2). Pentru dimensiuni speciale, pentru taierea blocurilor ceramice, se vor folosi obligatoriu doar dispozitive mecanice sau manuale pentru taiat blocuri ceramice cu goluri verticale (fierastrau mecanic sau manual cu disc/dantura speciala, masina de taiat caramizi etc).
 7. In cazul realizarii colturilor cu unghi diferit de 90°, caramizile se taie la dimensiunile necesare, iar la imbinare se aplica mortar.
 8. Dimensiunea asizei specifica blocurilor ceramice Porotherm este de 25cm (23,8cm blocul ceramic si 1,2 cm rostul orizontal de mortar). Pentru proiectarea optima, se recomanda utilizarea modularii orizontale si verticale tinand cont de dimensiunile formatelor blocurilor ceramice Porotherm.
 9. Executarea de slituri sau nise pentru traseele de instalatii se va face obligatoriu pe baza unui proiect, conform reglementarilor tehnice in vigoare. Executia se va realiza obligatoriu cu dispozitive mecanice specifice pentru taiere/decupaje in caramida cu goluri verticale. (freze, fierastrau circular etc).
 10. Realizarea fixarilor cu elemente de fixare (dibluri, ancore etc) se va realiza conform instructiunilor producatorului de elemente de fixare, acestea fiind obligatoriu pentru caramizi cu goluri verticale. Se recomanda gaurirea cu masini de gaurit fara utilizarea percutiei, iar elementele de fixare sa aiba lungimea minim necesara conform scopului propus.

  Toate variantele de caramizi Porotherm le puteti vedea AICI!

LASĂ UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *