Ce alegi pentru finisarea peretilor: glet sau tinci?

Ce alegi pentru finisarea peretilor: glet sau tinci?

Alegerea între glet și tinci pentru finisajele interioare este importantă. Intre cele doua materiale exista anumite diferente ceea ce face ca alegerea sa fie relativ dificila. In plus, mesteriasii au recomandari diverse, in functie de experientele pe care le-au avut de-a lungul timpului.

Care sunt avantajele sau dezavantajele?

Atât gletul, cât și tinciul pot aduce cu ele numeroase avantaje, dar și dezavantaje.

Gletul poate fi o tencuială subțire, menită să niveleze tavanul și pereții înainte de a trece la zugrăvitul propriu-zis. Acest material conține nisip, dar poate fi și pe bază de var, ipsos, acril sau ciment alb.

Gletuirea pereților cere experiență și o mână formată pentru ca total să iasă perfect, fără denivelări. De asemenea, cei care preferă gletul trebuie să știe că exisă două tipuri: unul pentru încărcare și altul pentru finisaj. Cel pentru încărcare se folosește pentru îndreptarea suprafețelor, iar cel de finisaj pentru finisarea peretelui/tavanului înainte de vopsire.
Gletul pe baza de ipsos pentru interior nu este, insa, rezistent la umiditate, de aceea se recomanda folosirea lui in incaperi cu umiditate scazuta.

Principalul avantaj al gletului este un grad de finisare sporit, ce permite realizarea unor pereti perfect drepti.

Finisajele interioare moderne tind să aleagă tinciul, care câștigă teren în fața gletului prin numeroase avantaje de necontestat. Tinciul are la bază nisip fin și folosește ca liant cimentul. Acesta este un mortar uscat, folosit în construcții pentru a obține finisaje perfecte.

Principalul avantaj al tinciului este ușurința preparării și aplicării sale, atât pe pereții din interior, cât și pe cei din exterior. Spre deosebire de glet, tinciul „înghite” mai puțin material decât în cazul în care dai direct cu glet după tencuire și îmbunătățește aderența vopselei dacă este aplicată direct.

Tinciul de interior se aplică ca un strat de finisaj, după tencuit și înainte de vopsit/gletuit (care uneori este opțional, fiindcă tinciul poate fi suficient).

Sursa – https://xtdeco.ro/blog/

LASĂ UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *